Vem är Alice? Kommande webserie skapad av Sofie Gällerspång & Johanna Valero

Pressbild_vem är alice

Hej Sofie och Johanna. 
Ni har en webbserie på gång och jag är nyfiken på hur ni har jobbat tillsammans och vad er serie handlar om. Kan ni börja med att berätta vilka ni är och hur ni lärde känna varandra?
Hoppas ni mår bra här i slutfasen av ert arbete med Vem är Alice?
Mvh.

Sophia Wester

Sofia Gällespång: Jag är utbildad skådespelerska och har medverkat i ett flertal svenska filmproduktioner. Senast var novellfilmen En sista gång som nu är på festivalturné runt om i världen. Jag är även aktiv bakom kameran och har skrivit manuset för Vem är Alice? tillsammans med Johanna.

Johanna Valero: Jag är allkonstnär och driver företaget JOVAART Film Production som  producerar Vem är Alice? Jag har lång erfarenhet av film med Göteborgs Filmkollektiv (GFK) och är också känd som performance- och bildkonstnär.

Är detta ert första projekt tillsammas och varför ville ni jobba tillsammans?  

S&J: Vi har följt varandras karriärer och samarbetet på ett flertal filmproduktioner.
Men vi kommer faktiskt  inte riktigt ihåg första gången vi träffade varandra.
För tre år sedan gick vi en regikurs ”REGIGYM” med Michael Bundsen på Studiocafeét ( i Göteborg). Där märkte vi att vi gillar samma regiteknik. I höstas gjorde Johanna en kortfilm med GFK  – Röd Gubbe – och castade Sofie som huvudskådis. Efter det bestämde vi oss för att vi ville göra något större ihop och tankarna om en webbserie började flöda.

Vad arbetar ni med just nu?  

S&J: Vi har precis avslutat inspelningen av vår första säsong av webbserien. Nu är vi i postproduktion och färdigställer alla fem episoder.

Vad handlar Vem är Alice? om? 

S& J: Det handlar om Alice, en kvinna som försöker hitta sig själv i dagens samhälle, stå för den hon är och bryta sig loss från omgivningens krav och oskrivna regler. Alice närmar sig 30 och pressen att skaffa barn är stor! ”För har man barn då blir man garanterat lycklig” Under seriens gång ifrågasätts huvudkaraktärens tankesätt och hon tvingas konfrontera sig själv.

Hur har ni arbetat? 

S& J: Utgångspunkten för webbserien är våra egen erfarenheter och det vi ser och hör i vår omgivning. Man måste ha rätt till sina egna val. Men det finns oskrivna regler som sitter i ryggmärgen på oss, som måste bekämpas. Vi vill ifrågasätta normer och stereotyper i vardagen; i familjen: barn, karriär, relationer, kroppen, åldersnojor, ensamhet, mm.

Vi började diskutera fritt om våra egna erfarenheter och det visade sig att när vi båda var yngre, så kändes det som en självklarhet att vi skulle bli mammor. Kravet om att skaffa barn plågade Johanna  under flera års tid och jag kände mig misslyckad. Men när jag bestämde mig för att jag inte ville ha barn var det en befrielse. För Sofie  är valet självklart, jag vill gärna bli förälder men vill själv bestämma när det blir av pga. att  karriären tar mycket av min tid.

Valet av temat, att skaffa barn, blev en självklarhet för oss båda för första säsongen. Vi har använt oss av våra egna erfarenheter och tankar kring kopplingen mellan barn och lycka. Med hjälp av serien vill vi skapa en diskussion som ger en tolerans till varje person att själv få chansen att bestämma över sina val i livet, utan att följa samhällets ”måsten” och oskrivna regler.

Vi skrev ihop manuset tillsammans och med hjälp och stöd från: Gothenburg Studios Development, Studiocafeét, Shaker K Taherer på Filmbryggan, Skincare By Lina och privata filmare, så har vi nu äntligen fått hela säsongen inspelad.

Har ni brutit några regler under er process? 

S& J: Det finns oskrivna regler inom filmvärlden att man gärna ska välja en genre med ett stilbegrepp. T.ex. antingen är det skräck eller så är det en romantisk komedi.

Vi valt att utmana oss och experimenterar lite med genrer, teman och stil som framkommer i en scen i varje episod. T.ex. en är filmad i svart vitt, med inspiration av Bergman, en annan är väldigt färgglad, en är mer som en amerikansk sitcom, vi leker med tempot då vissa scener har hela tagningar andra är uppklippta.

Ni har haft studion på GFS, hur har det påverkat er?  

S&J: Ovärderligt och vi har lånat Studiocafeéts lokaler och använt dem som både kontor, möteslokal med skådespelarna för genomläsning av manus och som inspelningsstudio. Vi har byggt om rummet till en discobar, konstgalleri och ett vardagsrum för en babyshower.

vem Är Alice_Babyshower studiocafe

Vem gör vad?  

Johanna: Jag regisserar, producerar och skriver manuset med Sofie. Jag hjälper även till med smink, kostym, scenografi, foto och klipper vissa episoder. Serien hade inte blivit av om det inte var för Sofie  som haft huvudrollen,  vi har en fantastisk kemi i vårt arbete, mellan regissör och skådespelare.

Sofie: Min roll i projektet är främst att gestalta rollfiguren Alice men jag har också skrivit manus  med Johanna och   varit producent. Jag har ett stort kontaktnät i filmbranschen och det har hjälpt produktionen.

Hur är det att skådespela och skriva manus? 

Sofie: Det har fungerat väldigt bra! Under själva inspelningen behövde jag inte alls tänka på replikerna, då jag redan vet exakt vad scenerna handlar om. Ibland är det riktiga utdrag från mitt egna liv till och med. Det är en häftig känsla att kunna få dela med sig sina erfarenheter.

Hur är det att vara så nära allt, ni har gjort så mycket själva. Vad är för och nackdelar? Vill ni fortsätta jobba så?

S& J: Föredelen är att vi båda brinner för vår produktion till hundra procent. Vi har Johannas produktionsbolag som stöttar oss och vi båda har ambitionen och viljan till att göra en så bra och intressant webbserie som möjligt. Tack vare det drivet har, är vi nu klara med inspelningen av första säsongen. Nu har vi fått testa att sammarbeta med olika personer och kan därför lättare plocka in dem till kommande säsonger.

Vad vi behöver bli bättre på är produktionsarbetet med bidragsansökningar och till det har vi nu plockat in Rebecca Whinberg som hjälper oss med det administrativa inom produktionen.

Så svaret på frågan är Ja och Nej. Vi tycker om att tillsammans ha den konstnärliga friheten. Men från att filmat ett första pilotavsnitt med Johanna som regissör, plus att hon hade alla andra positioner bakom kameran, märkte vi snabbt att vi behöver släppa in fler personer i produktionen och det har vi också gjort nu under första säsongen. Vi har vi haft ett team med  A-foto, ljud och ljus. Det har fungerat bra. Vi gillar att hålla oss till ett litet team, på så vis kan vi jobba effektivt.

Vi har också sökt stöd för manusutveckling för att få mer kunskap om hur man ska bygga upp dramaturgin för en webbserie.

Var kommer man att kunna se serien?  

S&J: Vår första säsong med fem episoder kommer att släppas på YouTube  till årsskiftet för att få en så stor spridning som möjligt, både i Sverige och internationellt. Hur vi gör med kommande säsonger är än så länge oklart men det hade varit kul om någon streamingtjänst i framtiden vill visa vår serie.

Roligt att ni redan skriver nya avsnitt! Blir det någon förändring i arbetsprocess eller story? Ser fram mot premiären! 

S& J: Vi hoppas kunna höja nivån med hjälp av en högre budget. Vi vill nu ta tillfället och verkligen våga spåra när det kommer till våra olika stilar i scenerna med drömsekvenser/ flashbacks. I dem hade vi gärna velat använda oss av coola effekter. Vi har tankar om att skapa en scen inspirerad av Quentin Tarantino mm.

Själva arbetsprocessen av manusskrivande kommer vara sig likt, vi vill inte tappa det personliga i vår berättelse. Men arbetsprocessen kommer skilja sig eftersom vi nu söker större produktionsstöd och anpassar oss lite därefter.

Hur firar ni releasen av er serie? 

S& J: Klart det blir fest nu när vi kämpat så mycket! Vi hoppas kunna ha en sluten premiärvisning på Studiocafét för alla som har medverkat eller stöttat produktionen. Den offentliga premiären blir i början på 2019. Då släpper vi första avsnittet på Youtube med en veckas mellanrum.
Mvh. Sofie Gällerspång och Johanna Valero!

Tack för att ni delat med er av er process.
/ Sophia Wester, 2018-10-16.